Meni Zapri

Velika mantra očiščenja in zdravljenja (Mahamrityunjaya Mantra)

Priporočena tedenska meditacija 

Predstavljamo obred Mahamrityunjaya matre ob svetem ognju (havanu), ki ga izvajajo sanjasini Biharske šole joge iz Indije. Gre za eno najmočnejših manter boga Šive, s pomočjo katere očiščujemo negativno karmo, zdravimo telesne in čustvene tegobe, si podaljšujemo življenje in se osvobajamo strahu pred smrtjo. Obred se praviloma izvaja ob sobotah, mantro pa ponovimo 108 krat, z manjšim številom ponovitev pa lahko mantriramo vsak dan. 

Vabim vas, da si ogledate in sodelujete pri izvajanju obreda Maha Mrityunjaya mantre ob havanu (svetem ognju), ki ga izvajajo sanjasini Biharske šole joge v Indiji. Obred je leta 1986 začel izvajati indijski svetovni jogijski in tantrični učitelj Satyananda Saraswati (1923–2009), ustanovitelj Biharske šole joge, in odtlej ga v njegovih centrih redno izvajajo. Gre za obred očiščenja negativne karme, za prenovo telesa, uma in vsakdanjih življenjskih okoliščin. 

Izvajamo ga ob sobotah s pomočjo priloženega avdio/video posnetka, če pa obstaja možnost, sami pripravimo ogenj in mantro 108 krat odrecitiramo ob živem ognju s tem, da ob vsaki ponovitvi mantre odvržemo v ogenj del svoje negativne karme oziroma ega. Obred lahko izvajamo tudi samo s poslušanjem in mentalnim ponavljanjem mantre po posnetku, pri čemer z zaprtimi očmi vizualiziramo ogenj pred seboj, v katerega odmetujemo negativno karmo.

Na videu je najprej nekajminutni uvod v angleščini in hindiju, nato pa celotni obredni postopek z uvodnim in zaključnim petjem šanti manter (manter miru), glavnim delom (108 ponovitev mantre) in zaključnim petjem mantre, ki ga izvede Niranjanananda Saraswati (rojen leta 1960), Satyanandov naslednik in dolgoletni vodja Biharske šole joge.

Pri samostojni vsakodnevni vadbi izvedite 3, 11, 21 ali 36 ponovitev mantre, pri čemer naj bo vaša koncentracija na srčnem ali tretjočesnem centru, pri zdravljenju fizičnih boleznih pa na popku.

Besedilo mantre v sanskrtu:
OM TRAYAMBAKAM YAJAMAHE SUGANDHIM PUSTHI VARDHANAM URVARUKAMIVA BANDHANAM MRITYOR MUKSHIYA MAMRITAT

 

Video posnetek obreda mantre
v izvedbi sanjasinov Biharske šole joge

 


Podrobnejša razlaga pomena mantre

Maha Mrityunjaya mantra spodbuja energijsko zdravljenje telesa, uma in karme (negativnih okoliščin vsakdanjega življenja). Pomaga vzpostavljati ravnotežje in pozitivno naravnanost, poleg tega nas opominja na našo nesmrtnost ter spodbuja rast razsvetljenja.
Gre za eno glavnih manter indijskega boga Šive, s pomočjo katere v sebi aktiviramo (prebujamo) najčistejšo energijo in zavest. Skozi to mantro Šiva deluje kot veliki zaščitnik življenja. Šiva kot bog je po eni strani krut, trd in neomajen, po drugi pa nežen in sočuten.

Šiva predstavlja kozmično zavest (tudi kozmično svetlobo, praživljenjsko silo). Kot izvor vsega, kot začetek in konec, ima veliko osebnosti. V tej mantri nastopa kot Mrityunjaya (zmagovalec nad smrtjo), ohranjevalec življenja, izvor dobrote, univerzalni zaščitnik, reševalec težav, nosilec pozitivnih sprememb in rasti. Šiva nas opominja, da se sredi težav življenja spomnimo nanj, to je na svojo nesmrtnost (se prebudimo, dvignemo v razsvetljeno stanje zavesti). Njegova prisotnost zmanjšuje strah pred smrtjo, umirajoče navdaja z mirom in spokojnostjo, lajša vse vrste trpljenja, pospešuje zdravljenje telesnih bolezni, prinaša vitalnost (dolgoživost), ohranja naš notranji mir ter ustvarja občutek sreče in zaupanja v življenje.

Podrobneje se lahko o pomenu mantre, mitologiji Šive in ostalem poučite na spletni strani: Yogainternational.com (avtor Rolf Sovik).

V. R.

Povezave:

 

Kako si sami lahko zagotovite slovenski prevod si preberite tukaj.