Meni Zapri

Gradimo nove mostove

Uvodna beseda Vilija Ravnjaka  

Spletno glasilo Lotosov cvet je zamišljeno kot duhovni most ali digitalno srečevališče sedanjih in nekdanjih učencev Duhovne šole, udeležencev skupinske meditacijske vadbe (ritrit, zendo …) ter drugih dejavnosti, ki jih vodi Vili Ravnjak. Gre za odprto, neformalno duhovno skupnost ljudi, ki jih združujejo skupne vrednote (mir, sočutje, svoboda) in podoben način meditiranja (zen, joga) ter jim je cilj ukvarjanja z duhovnostjo razsvetljenje. Uvodnik opozarja na pasti digitalne duhovnosti in opisuje težave, s katerimi se srečujemo v današnji poplavi najrazličnejše duhovne ponudbe. Glasilo bo izhajalo na približno dva meseca. K ustvarjanju glasila ste povabljeni tudi vi, bralci, s svojimi idejami, vprašanji in razmišljanji.

 

Dragi prijatelji!

Pred vami je uvodna številka spletnega glasila Duhovne šole, nova oblika povezovanja in druženja učencev šole, udeležencev skupinskih meditacij, ritritov, zenda in naključnih sledilcev. Glasilo je namenjeno tako tistim, s katerimi se danes redno družimo, kot tistim, ki ste bili nekoč člani Duhovne šole, ali pa ste se udeleževali drugih dejavnosti, npr., bili na javnih predavanjih, tečajih, skupinskih meditacijah, regresoterapiji, reikiju, brali moje knjige in intervjuje, gledali televizijske oddaje, spremljali podkaste …

To številko glasila Lotosov cvet pošiljamo vsem v prepričanju, da bo pri vas dobrodošlo, tudi tistim, ki se danes ukvarjate z drugimi duhovnimi praksami, kot ste se nekoč. Prek glasila boste imeli možnost, da stik z Duhovno šolo in našimi meditacijskimi dejavnostmi ponovno vzpostavite, če si to seveda želite. Glasilo bo izhajalo na približno dva meseca, odvisno od potreb in navdiha.

Glasilo ima simboličen naslov – Lotosov cvet. Lotos ima številne pomene, v osnovi pa predstavlja razsvetljenje, notranjo rast in duhovno preseganje karme, torej stvari, s katerimi se na šoli in pri drugih dejavnostih nenehno ukvarjamo. Lotos ponazarja notranje zorenje, stopnje prebujanja zavesti in prečiščevanja energije, ki se začne v stanju naše globoke nevednosti in zatopljenosti v materialni, čustveni in miselni svet vsakdanjega življenja, nadaljuje pa s postopnim vzpenjanjem in širitvijo zavedanja vse do popolne  razsvetljenosti ter osvobojenosti. Povedano drugače: korenine lotosa rastejo v blatu, steblo se vije skozi vodo, cvet pa se razpira v zraku nad vodno gladino, obsijan s sončnimi žarki, vedno suh in čist. Lotosov cvet je naš nesmrtni, brezmejni duh.

Ideja za spletno glasilo je nastala spontano pred nekaj meseci, ko me je naš meditant in sodelavec spletnih platform, Saša Vučina, opozoril, da bi morali začeti izdajati e-novice. Ko sem začel razmišljati o tem, kako naj bi to izgledalo, se mi je pojavila vizija glasila, ki bi bilo več kot samo spletni novičnik, saj bi v njem lahko objavljali prispevke, s katerimi bi poglabljali duhovne teme, s katerimi se sicer ukvarjamo. Tako boste lahko v glasilu poleg splošnih aktualnih informacij o delovanju šole in skupinski meditacijski vadbi našli članke, ki bodo pomagali utrjevati in širiti temeljna znanja ter veščine Duhovne šole, predvsem pa razsvetljeno modrost, kakršno razvijamo na meditacijskih umikih v tišino (ritritih) in meditacijskih treningih v zendu. Objavljeni članki vas bodo pogosto usmerjali k določenim digitalnim vsebinam, npr. k spletnim stranem ali video posnetkom, ki so ponavadi v angleščini, zato si tisti, ki tega jezika ne obvladate, priskrbite spletni prevajalnik (o tem, kako to napravite, napotek tukaj).

Glasilo bo grafično oblikoval Saša Vučina, ki bo skrbel tudi za njegovo tehnično digitalno podporo tako, da bo glasilo dostopno na različnih digitalnih kanalih oziroma platformah. Izhodiščno bodo vsebine glasila naložene (arhivirane) na spletni strani zenmeditacija.si.

Ker pa ne bi želel, da bi bili v tem glasilu samo moji prispevki, naj vas že kar uvodoma povabim k sodelovanju. Posredujte svoja razmišljanja, vprašanja, predloge, ki jih bom kot urednik z veseljem vključil v  vsebine glasila. Na ta način bomo dejansko ustvarili srečevališče idej in pogledov, razlik in podobnosti, ki so med nami.

Zame je spletno glasilo novi most, prek katerega vam bom lahko sproti sporočal stvari, ki se mi v danem trenutku zdijo duhovno relevantne in aktualne, ter za katere menim, da bi vam lahko pri notranjem razvoju in meditacijski vadbi koristile. Za vas pa bo to prav tako most, prek katerega boste lahko v stiku z mano in s soudeleženci naših dejavnosti, torej z duhovno skupnostjo.

Kot vidite, čedalje bolj govorim v množini, ker se vedno bolj zavedam dejstva, da je duhovno učenje vzajemni proces. Tako kot sem jaz vplival na vas, ste vi vplivali name. Celota smo, skupnost!

O skupnosti Duhovne šole se je začelo zares govoriti šele v zadnjem letu, ko se je ta začela dejansko čutiti. Njena oblika je nastajala spontano, pravzaprav, odkar smo začeli s prvimi javnimi meditacijami v jeseni 2010, leto dni kasneje pa s prvimi predavanji šole. Današnja skupnost Duhovne šole je strukturirana kot neformalna, odprta, spontana, sproščena skupina, sestavljena iz samostojnih in neodvisnih duhovnih iskalk in iskalcev, ki nas združujejo podobne življenjske vrednote in duhovne prakse, kot je npr. zen meditacija ali pa ideje o miru, svobodi in sočutju. Kot skupnost se bistveno razlikujemo od običajnih, tradicionalnih ali novodobnih duhovnih in verskih skupnosti, ki temeljijo na čvrstih organizacijskih shemah, hierarhiji, članskih izkaznicah, zavezujočih pravilih, od članov pa zahtevajo enak življenjski slog in tesno družinsko ter osebno povezovanje.

Živimo v času velike potrošniško-kapitalistične poplave duhovnosti. Ponudbe različnih duhovnih metod in nasvetov samozavestnih gurujev in karizmatičnih prerokov je vedno več, kakor je vedno več tudi nesrečnih in zmedenih ljudi, ki iščejo hitre in enostavne rešitve svojih problemov. Splet in družbena omrežja so postala nepregledna goščava (džungla) vsak dan sveže zapakiranih instantnih metod, ki obljubljajo čudeže in takojšnje »odrešitve«. Tudi za poznavalce duhovnih vsebin je vedno težje ločevati »zrnje od plev«. Sodobni pristopi k promociji in k samim praksam duhovnosti so namreč vedno bolj sofisticirani. Včasih je nemogoče ločiti, kaj je lažno, kaj resnično, zlasti na družbenih omrežjih. 

Ker vedno več ljudi išče duhovno pomoč na spletu, naj opozorim, da so splet in družbena omrežja samo prenosniki informacij o duhovnosti, ne pa sama duhovnost, za kar je potrebna živa izkušnja! Zato je nujno, da se vsake tolika časa udeležimo kakšnega skupinskega srečanja, da skupaj dihamo, meditiramo, se v živo dobimo s prijatelji, s katerimi delimo skupne vrednote in duhovno prakso. Prava duhovna izkušnja se lahko zgodi samo skozi neposredni stik z drugim živim bitjem (z ljudmi) ali v stiku z živo naravo. Za današnjega človeka (homo sapiensa) je to osnovni aksiom, za človeka prihodnosti (techno homo), ki bo nastal z genetskim inženiringom, umetno inteligenco in drugo tehnološko opremo, pa to ne bo več nujno.

Pri rabi digitalnih tehnologij oziroma vsebin moramo biti previdni, saj se hranijo z našo mentalno energijo (ugrabljajo našo pozornost), posredno pa tudi povzročajo neprekinjeni podzavestni stres. Se še spomnite predavanj iz prvega letnika Duhovne šole, ko smo govorili o energijskih nihalih? To, čemur posvečate pozornost, to v vašem življenju raste, to dobiva nad vami moč … Razmislite torej, komu in čemu prepuščate, da vpliva na vaše življenje, kdo namesto vas sprejema odločitve, kreira vaša prepričanja!?

Kot dolgoletni poznavalec različnih duhovnih področij bom za naše glasilo izbiral digitalne vsebine oziroma informacije, za katere menim, da nam lahko razširijo in poglobijo polja razsvetljene duhovnosti. Objavljal bom vsebine, ki so kompatibilne z našo duhovno smerjo, torej z Budovo Srednjo potjo, ki nam daje moč, da se v duhu dvignemo nad nasprotja, razklanosti, bolečine sebe in sveta, ter živimo zavestno navzoči, v notranjem miru in harmoniji.

Mislim, da je po več kot desetletju dolgem obdobju našega delovanja povsem jasno, kam plujemo, s kakšnimi duhovnimi cilji so zamejena naša stremljenja. Povedano naravnost in preprosto – kot duhovne posvečence nas zanimajo:

  • osebno razsvetljenje (notranja osvoboditev)
  • in duhovno preseganje karme.

Temeljno poslanstvo Duhovne šole je širitev razsvetljene modrosti – jasnost zavedanja, mir, sočutje, spodbujanje nesebičnosti in nenasilja ter povezanosti in solidarnosti z vsemi živimi bitji!

Prvo številko glasila Lotosov cvet smo poslali na e-maile vseh, ki ste jih kot udeleženci javnih skupinskih meditacij in tečajev, kot učenci Duhovne šole ali kako drugače, pustili pri meni od leta 2011 za nadaljnja obveščanja o tekočih dejavnostih. Ker pa nekaterih med vami danes morda tovrstna duhovna znanja ne zanimajo več, vas prosim, da kliknete spodaj na ODJAVA, in glasila v prihodnje ne boste prejemali. Vsi ostali pa boste na svoj e-mail naslov na približno vsaka dva do tri mesece brezplačno prejeli novo številko. In če vam je oziroma bo glasilo všeč, ga delite naprej, posredujte svojim znancem in prijateljem.

Dragi prijatelji! Veselim se našega novega načina druženja! Naših novih mostov!

Z mirom in ljubeznijo,
vaš Vili

Maribor, marec 2024

 


POVABILO K SODELOVANJU

Glasilo je namenjeno vsem, ki nas povezujejo zen meditacija in vsebine Duhovne šole, zato vas vabim, da napišete kakšen prispevek, izrazite svoje mnenje, komentar, zastavite vprašanje, predlagate nove teme, zanimive učitelje, duhovne smeri … Besedila pošljite na moj e-mail: vili.ravnjak@gmail.com.