Meni Zapri

Uvod v zenovsko meditacijo

Posnetek meditacije lahko uporabljate kot učno sredstvo za spoznavanje zenovskega načina meditiranja, če pa zazen ali vipassano že prakticirate, vam lahko predstavlja uvod v vašo lastno meditacijo. Posnetek je sestavljen iz dveh delov: prva polovica (približno 20 minut) je vodeno uvajanje v zazen, druga polovica (10 minut) pa je tišina, med katero meditirate sami (pri zenovskem načinu meditacije se meditant/ka vedno vodi sam/a).

Najprej boste izvedli splošno psihofizično sproščanje, nato pa se boste posvetili pozornemu opazovanju in zavedanju diha, telesa in umskih vsebin (misli, čustev, občutkov …). Osrednja točka, h kateri se boste vedno znova vračali, bo vaše naravno dihanje, ki ga opazujemo v spodnjem delu trebuha (hara centru) ali pod nosnicami, lahko pa sledimo celotnemu dihalnemu procesu.

Sedite z vzravnano hrbtenico na stolu ali na tleh (na blazini ali na pručki). Roke imejte v naročju (eno dlan položeno na drugo) ali na stegnih (palec in kazalec sta spojena). Oči naj bodo zaprte (čeprav so pri zazenu in dzogčenu praviloma odprte oz. priprte).

Zenovski način meditiranja (dhyana, zazen, vipassana, dzogčen …) pripada stoletja starim budističnim tradicijam. Njegovo bistvo je v razvijanju človekove sposobnosti osredotočanja na sedanjost (biti »tukaj in zdaj«), na polnem občutenju in zavedanju sebe v vsakem trenutku ne glede na okoliščine. Tovrstno meditiranje krepi jasnost uma, prečiščuje in obnavlja psihofizično energijo, povečuje moč koncentracije, prinaša mir in vedrino, odpira pa tudi pot do najvišjih duhovnih spoznanj.

Meditacija je bila objavljena v knjigi Vilija Ravnjaka: MEDITACIJSKI VODNIK DUHOVNE ŠOLE leta 2021. Knjigo, v kateri je predstavljeno veliko različnih meditacijskih načinov in drugih duhovnih metod, lahko naročite na: https://zalozba-pivec.com/knjigarna/meditacijski-vodnik-duhovne-sole