Meni Zapri

Sedem meditacijskih tehnik

Spomladi leta 2022 je Vili Ravnjak pripravil sedem spletnih meditacij (video posnetkov), ki vključujejo zenovske in jogijske načine meditacije. Videe je posnel z namenom, da po pandemijskih časih spodbudi tako učence Duhovne šole kot udeležence Meditacijskih umikov v tišino, pa tudi ostale meditante, da se znova vrnejo k redni vsakodnevni vadbi. Danes so ti posnetki na voljo vsem, ki želijo poglobiti in utrditi svojo meditacijsko prakso, ali pa bi se radi kot začetniki seznanili s tovrstnim meditiranjem.     

Sedenje in dihanje

Play Video

Program video meditacij je sestavljen iz petih delno vodenih zenovskih meditacij in dveh vodenih joga nider. Posamezni video traja okrog 30 minut. Videi se med seboj nadgrajujejo in dopolnjujejo, zato jim je priporočljivo slediti po danem zaporedju (pri enem bodite približno teden dni).

Na začetku vsakega videa je kratek govorni uvod, v katerem je med drugim podana »domača naloga« oziroma način meditacijske koncentracije, ki ga vadite prek dneva v okoliščinah vsakdanjega življenja.

Vadba meditacij poteka sede z zaprtimi ali priprtimi očmi, vadba joga nidre pa leže z zaprtimi očmi. Sedite zravnano na tleh s prekrižanimi nogami (lotos, pollotos), na pručki ali na stolu (če sedite na stolu, sedite na robu stola, hrbtenica naj se ne dotika naslonila). Jezik je v običajni legi, dihanje naravno.

Ob prvem ogledu videa oz. meditiranju ob njem, navodilom čim bolj vestno sledite, ob naslednjih ogledih oz. meditacijah pa vedno manj. Namen posnetkov je namreč v tem, da vas opolnomočijo za samostojno spontano meditiranje, ki poteka v tišini. Drugače je z joga nidro, kjer je treba glasu, ki vas vodi, stalno slediti ter paziti, da med vadbo ne zaspite. Posnetke uporabljate občasno, služijo naj vam kot meditacijski opomnik, kot oporna točka, ki se je oprimete, ko je to potrebno.

Vsebina videov

  • Meditacija na dihanje (prvi video)
  • Meditacija na telo (drugi video)
  • Meditacija na um (tretji video)
  • Joga nidra na čakre (četrti video)
  • Joga nidra na tatve (peti video)
  • Meditacija Plamen v srcu (šesti video)
  • Meditacija Sedenje in dihanje z Budo (sedmi video)
Če želite imeti vseh sedem meditacij, to sporočite na naslov info@zenmeditacija.si. Prispevek za dostop do posnetkov je 35 evrov.