Meni Zapri

Vaša vprašanja, Vilijevi odgovori

Zakaj Duhovna šola ne izdaja spričeval oziroma diplom o opravljenem izobraževanju?

Marsikdo se je že vprašal, zakaj Duhovna šola Vilija Ravnjaka ne izdaja zaključnih diplom? Čemu se potem udeleževati predavanj in meditacijskih treningov? Zakaj program šole ni priprava za določen »spiritualni« poklic? Odgovor je v tem, da so predavanja, meditacije, energijski treningi … namenjeni učencem osebno, da v njih sprožijo in pospešijo duhovno evolucijo, ter jim pomagajo, da postanejo duhovno samouresničene osebnosti. Rubrika Vaša vprašanja, Vilijevi odgovori spada med stalne vsebine glasila. Dodano je povabilo k sodelovanju z novimi vprašanji.

VPRAŠANJE: Že nekaj časa spremljam vaše objave na spletu, berem zapise, poslušam podkaste. Od nekdaj me je zanimala duhovnost, pa sem zasledila vabilo k vpisu prvega letnika Duhovne šole. Prebrala sem vse, pa nisem nikjer zasledila, ali po koncu dveletnega šolanja učenci dobijo potrdilo o zaključku oziroma kakršno koli dokazilo, da lahko potem pridobljeno znanje širijo naprej? Hvala za odgovor. Lep pozdrav.
(Rebeka, 31. 10. 2023)

ODGOVOR. Duhovna šola ne izdaja nobenih posebnih potrdil ali spričeval, diplom o opravljenem duhovnem izobraževanju oziroma meditacijskem urjenju, saj ne izobražuje za nek določen »spiritualni« poklic. Doslej sem samo enkrat ali dvakrat napisal priporočilno pismo, v katerem sem navedel učne vsebine šole in potrdil, da je oseba ta izobraževanja in treninge opravila. O izdajanju diplom nisem nikoli razmišljal. Program šole je namreč zasnovan kot splošno in neformalno duhovno izobraževanje ter meditacijsko urjenje, namenjen vam osebno (intimno), pripravlja vas za življenje v realnem, pogosto krutem svetu in za življenje s samim sabo, da sprejmete sebe kot svetlo-temno celoto in se imate radi. Mislim, da vam lahko v Duhovni šoli pridobljena znanja koristijo na splošno, ne morete pa na osnovi teh znanj začeti opravljati nekega samostojnega poklica, npr. biti »duhovni terapevt« ali »duhovni učitelj«.

Po drugi strani pa je zelo zaželeno, da učenci pridobljeno znanje in izkušnje (duhovno modrost) posredno širijo dalje, saj nobeno znanje Duhovne šole ni »avtorsko zaščiteno«, temveč odprto za vse. S tem, ko ta znanja živijo, jih prenašajo na druge ljudi. Nekateri učenci lahko ta znanja tudi vključijo v svoje poklicno delo, če so npr. energijski terapevti, duhovni svetovalci, vodijo meditacije, opravljajo pedagoško ali socialno svetovalno delo …

Duhovna šola je v prvi vrsti namenjena duhovnim iskalcem, ki želijo prodreti v globine svoje duše, se duhovno prebuditi (razsvetliti), postati osebnostno in duhovno samouresničeni. Šola lahko vsakemu učencu/učenki pomaga – odvisno od njegove/njene karme –, da najde svoj način »razsvetljenega bivanja«. Za razsvetljenje ne obstaja nobeno javno veljavno (objektivno) potrdilo, nobeno spričevalo, ker, če bi obstajalo, potem to zagotovo ne bi pomenilo razsvetljenja.

V. R.

POVABILO K SODELOVANJU

Vabim vas, da mi posredujete svoja vprašanja in komentarje, ki se nanašajo na duhovnost, meditacijsko prakso, vsakdanje življenje … Vprašanja pošljite na vili.ravnjak@gmail.com.