Meni Zapri

Aktualna dogajanja 2023/2024

Predavanja, ritrit, zendo …

Pred vami je kratka predstavitev delovanja Duhovne šole in meditacijskih treningov (ritrit, zendo) v šolskem letu 2023/2024. Opisane so tudi druge dejavnosti, npr. snemanje video meditacij in ustanavljanje skupine Mladi zen ter napoved vpisa v novi prvi letnik Duhovne šole, ki bo septembra 2024. Dodano je povabilo k ponovnemu sodelovanju nekdanjih udeležencev ritritov in satsang/zenda.

V zadnjih dveh letih (2022, 2023) postopoma uvajamo nekatere oblike hibridnega oziroma digitalnega delovanja. Predavanjem Duhovne šole in meditacijskim vadbam v živo so se pridružili prvi video in avdio posnetki, posredovani prek spleta in družbenih omrežij.

Spomladi 2022 je bil na zaprtem kanalu youtuba objavljen prvi sklop videov (sedem delno vodenih zenovskih meditacij in joga nidre), v januarja 2023 pa drugi sklop videov (trije jogijski energijski treningi). V septembru 2023 je nastala nova spletna stran (zenmeditacija.si), obnovljeno je bilo delovanje facebook profila Meditacijska skupina Vilija Ravnjaka, na novo pa sta bila aktivirana instagram in tiktok.

Predavanja šeste generacije Duhovne šole se zvočno snemajo od začetka novega prvega letnika (od februarja 2023). Posnetki so naloženi na zaprtem youtube kanalu in služijo učencem kot dopolnilo predavanj, na voljo pa so tudi vsem nekdanjim učencem Duhovne šole.

V sezoni oziroma v šolskem letu 2023/2024 potekajo redna predavanja Duhovne šole (za drugi letnik), tridnevni meditacijski umiki v tišino (ritriti) na Pohorju in enodnevni meditacijski treningi v zendu vsak drugi mesec. Duhovna šola in zendo potekata ob sobotah v mali telovadnici Osnovne šole Franc Rozman Stane v Mariboru.

V zvezi z ritritom in zendom naj povem, da se jima lahko ponovno pridružite tudi tisti, ki ste nekoč že bili na meditacijskih umikih ali na popoldanskih satsangih/zendu, pa v zadnjih letih niste sodelovali. Če želite ponovno priti, kontaktirajte organizatorko Marijo Tomazin (tel. 041 798 614).

V oktobru 2023 smo organizirali začetni tečaj zen meditacije za mlade od 18 do 30 leta, ki pa se ga je udeležilo premajhno število udeležencev, zato z meditacijsko vadbo skupine Mladi zen nismo začeli (zadeva je prenesena na pomlad 2024 ali na kasnejši termin).

V septembru 2024 se bo začel vpis v novi prvi letnik Duhovne šole (sedma generacija).

Naslednje leto oziroma v sezoni 2024/2025 načrtujemo nekaj večjih sprememb, med drugim spletni prenos vodenih meditacij (streaming) in odprta javna predavanja na izbrane teme, ki se jih bodo lahko udeleževali vsi, ki bodo želeli.

V. R.