Meni Zapri

Razumevanje in zdravljenje čustvene bolečine ter telesnega nasilja

Knjiga Bessela van der Kolka Telo si vse zapomni

Kako ravnati s svojimi negativnimi čustvi in mislimi, kako sprejeti in ozdraviti travmatične izkušnje ter spomine? Gre za dolgotrajni proces, ki mu v Duhovni šoli posvečamo veliko pozornosti, saj je naš duhovni razvoj v marsičem odvisen od tega, kako se znamo spoprijemati z negativnimi vidiki življenja. Van der Kolkova knjiga Telo si vse zapomni s podnaslovom Možgani, um in telo pri zdravljenju travme je dragoceno psihološko čtivo, ki nam lahko pomaga občutno razširiti obzorje razumevanja in sprejemanja sebe.

V Duhovni šoli smo precej podrobno obravnavali kar nekaj energijskih psihoterapevtskih metod, s pomočjo katerih si lahko lajšamo čustvene težave in ozavestimo ter ozdravimo marsikakšno svojo travmatično izkušnjo. Največji poudarek je bil na kognitivni psihoterapiji problematičnih čustvenih shem in na enostavnih budističnih meditacijskih prijemih sprotnega ozaveščanja negativnega mišljenja in čustvovanja z zavestno navzočnostjo. Ukvarjanje z bolečinskim jedrom je bilo in ostaja ena naših glavnih vsakodnevnih vadbenih praks. Gre za dolgotrajni proces, prek katerega se postopoma naučimo ravnati z vsemi negativnimi vidiki življenja ter na ta način nevtralizirati negativno karmo.

Vsako novo znanje o tem, kako se spopadati s svojimi travmami in drugimi negativnostmi, je zelo dragoceno. Zato vam toplo priporočam v branje knjigo Bessela van der Kolka Telo si vse zapomni, ki je v slovenščini izšla leta 2023 (izdala založba V.B.Z. v Ljubljani). Knjiga, ki govori o travmah in postravmatskih stresnih motnjah, je znanstveno psihiatrično in psihološko čtivo, hkrati pa zbirka poljudno napisanih pretresljivih življenjskih zgodb ter načinov, kako so se ljudje njihovih uničujočih posledic osvobodili.

Van der Kolk, psihiater z dolgoletnimi kliničnimi izkušnjami, razlaga kompleksno nevrobiologijo travme in povezavo med človeškimi možgani, umom ter telesom ob nastanku posttravmatske stresne motnje. Psihična travma razdrobi um, moti možganska vezja, ki vključujejo osredotočanje, prožnost in zmožnost ohranjanja čustvenega nadzora. Nenehen občutek nevarnosti in nemoči spodbuja stalno izločanje stresnih hormonov, ki krnijo imunski sistem in delovanje telesnih organov ter omejujejo delovanje uma.

Boleče življenjske izkušnje v našem telesu in umu puščajo neizbrisne sledi (trajne poškodbe). Šele, ko je travma ozaveščena, blokirana psihosomatska čustvena energija pa sproščena, se preobrazba oziroma prenova življenja lahko zares začne.

Mislim, da nas bo knjiga Telo si vse zapolni še bolj utrdila v prepričanju, kako zelo pomembno je, kako ravnamo s svojimi čustvi in se izogibamo vsem oblikam nasilja. S tem, ko nekoga, zlasti otroka, telesno ali čustveno prizadenemo, mučimo, ga s tem trajno poškodujemo. Knjigo še posebej priporočam tistim, ki ste doživeli veliko težkih zgodb in ste razvili postravmatske stresne motnje, ki najbrž še danes obvladujejo vaše življenje. Obvezno pa bi jo morali prebrati tudi vsi, ki se kot terapevti ukvarjate s psihoenergijskim zdravljenjem ljudi.

V. R.

Bessel van der Kolk: TELO SI VSE ZAPOMNI (Možgani, um in telo pri zdravljenju travme), Založba V.B.Z., Ljubljana 2023